07.07.2015 15:20

Генпрокуратура перевіряє дії співробітників, що обшукали прокурорів в Києві

Генпрокуратура перевіряє дії співробітників, що обшукали прокурорів в Києві
Евгений Стелькин

За підозрою у вимаганні хабара напередодні затримали високопосадовців ГПУ та прокуратури Київщини. За інформацією оперативників, корупційні схеми "кришував" заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

А прикривав його оборудки Володимир Шапакін - заступник голови слідчого управління ГПУ. Під час обшуку в чиновників знайшли майже 400 тисяч доларів США, цінні папери, велику кількість коштовностей та незареєстровану вогнепальну зброю.

Головне слідче управління Генпрокуратури. На перший погляд - звичайний робочий день. Про нещодавній візит "Альфи" в кабінет першого заступника начальника главку ГПУ Володимира Шапакіна - жодного слова.

"Кажуть, що у вас тут двері виламали, обшуки були? - Це звертайтесь до Генпрокуратури, до прес-служби".

Про обшук ще в одному кабінеті - заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця також тільки чутки. І все більше підозр, що гучна операція може вилитися в мега-скандал. Все тому, що нібито відразу після обшуків у главку та прокуратурі області, відкрити кримінальне провадження проти свого заступника, Сакварелідзе.

"Заступник генпрокурора Сакварелідзе не поставив до відома Гузаря. Гузирь дуже емоційно реагував на факти такого самоуправства з боку Сакварелідзе і було негайно відкрите кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією стаття 341 кримінального Кодексу України, тобто захоплення державних приміщень", - розповідає журналіст Володимир Бойко.

Про гучну справу правоохоронці спочатку мовчали. Зрештою, про спільну спецоперацію СБУ та ГПУ заявили офіційно. Відразу після візиту глави СБУ Грицака, Гузиря і Сакварелідзе до Адміністрації президента. Сакварелідзе згодом повідомить: заступника начальника слідчого главку і заступника прокурора Київської області все-таки затримали.

Вони вимагали більше трьох мільйонів гривень від підприємця, котрий видобуває пісок. А на сайті СБУ з'явилися фотографії. Під час обшуків у кабінетах і вдома у прокурорів вилучили 400 тисяч доларів, ювелірні вироби, шість десятків діамантів і автомат Калашникова.

"Під час проведених обшуків до зазначених осіб виникло багато питань, пов'язаних із значними, у порівнянні із зарплатнею державного службовця, сумами грошей у національній та іноземній валюті, та інші питання. Їм було оголошено про підозру", - повідомив в.о. генпрокурора України Володимир Гузир.

"Розслідування цієї справи буде на моєму персональному контролі. Вимагаю рішучості дій боротьби з корупцією, корупціонери мають бути притягнути до відповідальності", - заявив президент України Петро Порошенко.

Пізніше Володимир Гузир дав ще прес-конференцію, де розповів, що після обшуку він призначив службове розслідування. Але не стосовно дій Сакварелідзе, а слідчих, які проводили обшук.

"Ні конфлікту, ні кримінального провадження стосовно Давида не було. Саме Давид Георгійович керує підрозділом з реформування прокуратури і підрозділом, який проводить розслідування відносно працівників", - запевнив Володимир Гузир.

Затриманим прокурорським начальникам загрожує від 8 до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Лето – 2015. Модные женские часы Инструменты для малярных работ Можно ли заработать настоящие деньги с помощью мобильного телефона Как организовать туристический поход Экономим на отоплении

Лента новостей