21.07.2015 18:20

Росія і США вирішать долю Донбасу у двосторонніх зустрічах — Слободчук

Росія і США вирішать долю Донбасу у двосторонніх зустрічах — Слободчук
Евгений Стелькин

Петро Порошенко заявив, що Україна збирається виконати пункт №7 мінських угод шляхом створення гуманітарно-логістичних центрів на Донбасі. Однак експерти впевнені в тому, що мінські угоди поступово відходять у минуле — долю регіону у двосторонніх зустрічах вирішують США і Росія.

У зоні АТО необхідно якомога швидше відкрити гуманітарно-логістичні центри. Про це заявив президент Петро Порошенко.

У цих центрах працюватимуть мобільні банки, можна буде купити ліки та їжу. Також глава держави заявив, що для подальшого діалогу щодо організації місцевих виборів в окремих районах Донбасу так звані ДНР і ЛНР повинні відмовитися від псевдовибори 18 жовтня і 1 листопада.

Нагадаємо, що 21 липня в Мінську має відбутися черговий раунд переговорів. У засіданні візьме участь голова ОБСЄ Івіца Дачич. На порядку денному буде підведення підсумків зустрічей робочих підгруп з безпеки, гуманітарних, політичних та економічних питань.

Про те, чому Порошенко акцентував увагу саме на гуманітарних питаннях напередодні зустрічі в Мінську, в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів експерт з міжнародних питань Сергій Слободчук.

На кого розраховані такі заяви президента України?

— Я думаю, що такі заяви розраховані на зарубіжні країни, які відіграють головну роль в нинішній кризі. Заява про гуманітарну допомогу — це пункт №7 мінських угод, тобто не дуже зрозуміло, в якій послідовності адміністрація Порошенко бачить реалізацію цих пунктів. Начебто спочатку йшлося про те, що це покроковий план дій, а тепер все йде врозкид. І якщо порівняти такі заяви і таку активність нашої влади, але не з мінськими зустрічами, а із зустрічами на рівні заступників міністрів закордонних справ, то ми побачимо, що напередодні зустрічей якраз відбувається активізація заяв. Але відразу після зустрічей вся активність може піти на спад.

У чому проблема порушення черговості виконання пунктів мінського угоди?

— Виникає питання - навіщо тоді документ було підписувати як послідовний план дій і робити наголос саме на послідовності його виконання?

Яка ймовірність підписання нових мінських угод?

— Я боюся, що так званий мінський формат зустрічі контактної групи в Мінську, нормандські формати - вони йдуть на задній план. Зараз висунувся на перший план механізм двосторонніх зустрічей, щоб два головних гравця в українській кризі — Росія і США — між собою розписали план дій щодо виходу з нього або з подальшого його посилення. Мінськ відіграє допоміжну роль, не більше того.

Два головних гравця — це хто?

— США і Росія.

Наскільки тоді взагалі потрібні мінські зустрічі?

— Я думаю, це просто контактна зустріч, допоміжна роль, страховка. Вчора відбулася телефонна розмова між Нуланд і Карасіним, тобто не було їх особистої зустрічі. Швидше за все, це означає, що поки немає що обговорювати, хтось із сторін не захотів зустрічатися. Тому нехай існує мінський формат як страховка: якщо розвалиться цей двосторонній формат, тоді можна буде повернутися до мінського.

Стулья для кухни Утепляем дом Новость о пожаре в Мытищи Корпоратив на работе: что надеть? Транспортировка грузов на фурах

Лента новостей