26.09.2015 11:13

Що собою представляють міжбанківські операції?

Що собою представляють міжбанківські операції?
Евгений Стелькин

Сфера фінансів на сьогоднішній день досить розвинута та включає багато різноманітних операцій в грошово-кредитній та економічній сферах. Важливу роль у функціонуванні грошового ринку відіграють кореспондентські відносини між комерційними банками, в тому числі механізми обміну коштами та цінними паперами.

Для держави міжбанк на Minfin.com.ua є інструментом фінансового регулювання діяльності комерційних банків. Загалом міжбанківських ринок характеризується обміном вільних грошових ресурсів, які накопичуються внаслідок тимчасової відсутності попиту на фінансовому ринку. Таким чином банківські установи мають змогу розміщувати вільні залишки фінансових ресурсів в якості депозитів на короткострокові терміни. Дещо меншим попитом користуються середньострокові і довгострокові кредитні операції. Мінімальний строк програми може складати 1 день, а максимальний – до двох років. При таких операціях відсоткові ставки максимально враховують різноманітні фінансові фактори, такі як: кредитний ризик, кон’юктура ринку та інші.

На практиці міжбанк реалізовує чотири основні види кредитних операцій:

  • овердрафт;
  • овернайт;
  • РЕПО;
  • короткі гроші.

На данний час найбільш поширенішою операцією на фінансово-кредитній платформі банків – «короткі гроші». Ця позика надається на термін від одного робочого дня до двох тижнів та котристується чималим попитом серед комерційних банківських установ.

Овердрафт представляє собою облік дебетових і кредитових залишків банку на момент закриття операційного дня. Овернайт – це короткостроковий кредит, який надається для завершення поточних розрахунків, в межах одного робочого дня. Операції РЕПО представляють собою купівлю-продаж цінних паперів з правом зворотнього викупу. Також існує безвідкличний варіант такої операції, який можливо використати в разі, коли термін РЕПО співпадає зі строком погашення векселів та інших цінних паперів.

Взаємодія комерційних банків з НБУ

Крім операцій, що проводяться на взаємовигідних умовах між комерційними фінансовими установами, міжбанківський ринок включає також рефінансування безпосередньо в НБУ. Ця операція відбувається у формі проведення аукціонів та кредитного переобліку цінних паперів. Крім того, існує ломбардний список НБУ, в якому перелічені державні цінні папери, що можуть бути заставою міжбанківського кредиту. При цьому НБУ самостійно встановлює рівень відсотків по міжбанківським кредитам, безпосередньо вливаючи на фінансову систему вцілому. Таким чином, Національний банк відіграє на кредитно-грошовому ринку роль кредитора останньої інстанції.

 

Sony Xperia TX - спустя 3 года эксплуатации "Умный" ремешок для часов Экономим на отоплении Лепнина из гипса Как организовать туристический поход

Лента новостей